JURY WYŁONIŁO ZŁOTĄ 15 JUBILEUSZOWEJ EDYCJI „CARPATHIA FESTIVAL” – RZESZÓW!!!

W dniach 20 i 21 lipca w Rzeszowie odbędzie się jubileuszowa XX edycja Międzynarodowego Festiwalu Piosenki „Carpathia Festival” 2024, który na stałe wpisał się w kalendarz imprez kulturalnych Rzeszowa i Podkarpacia!

Międzynarodowy Festiwal Piosenki „Carpathia Festival” odbywa się w stolicy województwa podkarpackiego od 2005 roku, a jego pomysłodawczynią i dyrektorem jest dr Anna Czenczek. Już 18 lat temu, podczas drugiej edycji festiwal zyskał status wydarzenia o zasięgu międzynarodowym. Od tej pory informacje o nim i zaproszenia do udziału docierają do artystów na całym świecie. Z całego też świata płyną zgłoszenia od wokalistów, muzyków i zespołów, którzy chcą w Rzeszowie powalczyć o główną nagrodę.

Do tej pory na „Carpathia Festival” zgłosili się wokaliści i zespoły z 33 krajów świata. Pozwolimy sobie wymienić je tutaj w porządku alfabetycznym: Azerbejdżan, Białoruś, Bułgaria, Chile, Chorwacja, Cypr, Czechy, Francja, Hiszpania, Holandia, Irlandia, Izrael, Kanada, Litwa, Łotwa, Macedonia, Malta, Mołdawia, Norwegia, Polska, Portugalia, Rosja, Rumunia, Serbia, Słowacja, Stany Zjednoczone, Szkocja, Turcja, Ukraina, Węgry, Wielka Brytania, Wietnam, Włochy. Ta lista wciąż się wydłuża.

Do udziału w tegorocznej edycji festiwalu napłynęła ogromna ilość zgłoszeń z całego świata oraz z wielu miast i miasteczek z całej Polski, takich jak: Babica, Baranów Sandomierski, Białystok, Bielsko-Biała, Bochnia, Bolimów, Bydgoszcz, Chęciny, Czarny Las, Czeladź, Gdańsk, Glinice, Gliwice, Gnieździska, Gorlice, Józefin, Karpacz, Katowice, Kielce, Kiełczów, Kobyłka, Kozienice, Kozy, Kraków, Krosno, Krzeszów, Limanowa, Lipowo, Lublin, Ławnica, Łomianki, Łódź, Malbork, Nasutów, Nowy Sącz, Opatkowice, Pabianice, Panienka, Poznań, Przasnysz, Przemyśl, Przeworsk, Radom, Radłów, Rożnów, Ruda Śląska, Rzeszów, Strzyżów, Szczecin, Tychy, Warszawa, Wejherowo, Wrocław, Żarnowa, Żyrardów.

Jury Kwalifikacyjne w składzie: Tomasz Filipczak – Przewodniczący Jury, Maciej Gnatowski i Maciej Błażewicz wyłoniło Złotą Piętnastkę. Finaliści powalczą o nagrodę Grand Prix w wysokości 15.000 zł, pamiątkową statuetkę i zaproszenie do udziału w przyszłorocznej edycji Festiwalu, a także o nagrody za I, II i III miejsce oraz nagrody specjalne. Uczestnicy będą mieli okazję zdobyć również prestiżowe nagrody ufundowane przez mecenasów, sponsorów i darczyńców festiwalu, m. in.: Stowarzyszenie Artystów Wykonawców SAWP, Centrum Języków Obcych Germanitas, Makarony Polskie, Sejmik Województwa Podkarpackiego. Partnerem Strategicznym jest Gmina Miasto Rzeszów. Współfinansowano ze środków ZAW STOART.

Patronat honorowy nad Festiwalem objęli: Wojewoda Podkarpacki, Marszałek Województwa Podkarpackiego, Przewodniczący Sejmiku Województwa Podkarpackiego, Starosta Rzeszowski, Prezydent Miasta Rzeszowa, Bank Gospodarstwa Krajowego.

Przedstawiamy wykonawców zakwalifikowanych do XX Międzynarodowego Festiwalu Piosenki „Carpathia Festival” – Rzeszów 2024:

1. Jakub Gaber Zaborski (Warszawa/Polska) – „Nibylandia”

2. Michał Kaczmarek (Warszawa/Polska) – „Brand New Man”

3. Alicja Kuszowska (Malbork/Polska) – „Psycho”

4. Dorota Kuziela (Wrocław/Polska) – „Drzewo”

5. Magdalena Lasota (Kobyłka/Polska) – „Cukierki miętowe”

6. Anna Majeranowska-Widomska (Bielsko-Biała/Polska) – „Uwierz w siebie”

7. Bartłomiej Matłosz (Żarnowa/Polska) – „Wolnym być”

8. Lamia Merc (Warszawa/Polska) – „Spiritual Sky”

9. Filip Mizia (Wrocław/Polska) – „Pije do Lustra”

10. Vlada Muravets (Kijów/Ukraina) – „Pogliadom niżnym”

11. Maja Orlikowska (Mariyam) (Poznań/Polska) – „Tears Garden”

12. Dominika Rydz-Kancler (Melodie bliskości) (Łódź/Polska) – „Korzenie”

13. Khrystyna Strutynska (Iwano-Frankiwsk/Ukraina) – „NE ZALYSHAY”

14. Aleksandra Wajda (Przeworsk/Polska) – „Już nic się nie śni nam”

15. Sylwia Zelek-Golonka (Limanowa/Polska) – „Mów mi prawdę”

Lista rezerwowa*:

1. Gabriela Blacha (Gliwice/Polska) – „123”

2. Klaudia Borczyk (Warszawa/Polska) – „Bez”

3. Karolina Fryt (Kraków/Polska) – „Podchodzę”

4. Jakub Rayman (Poznań/Polska) – “Don’t blame me for trying”

5. Barbara Kąkol (Radłów/Polska) – „Drzwi”

*Osoby znajdujące się na liście rezerwowej otrzymają nominację do Festiwalu w przypadku, gdy jeden z uczestników zrezygnuje.

Serdecznie zapraszamy do Rzeszowa na festiwal w dniach 20 i 21 lipca!

Więcej informacji o uczestnikach oraz program festiwalu już wkrótce na stronach: www.carpathia.rzeszow.pl , www.fundacjacarpathia.pl

To jednak nie koniec niespodzianek!

„Carpathia Festival” i spółka Makarony Polskie SA  - mecenas główny tegorocznej edycji Festiwalu, współpracują już od kilku lat, stąd pomysł na wyjątkowy konkurs, który odbędzie się pod nazwą MAKARON I MUZYKA ŁĄCZĄ POKOLENIA.

Zadanie konkursowe polega na: wykonaniu oryginalnej, specjalnie na potrzeby Konkursu Pracy konkursowej z zakresu sztuk muzycznych (utwór słowno-muzyczny) związanej z tematem Konkursu. Praca konkursowa powinna przedstawiać i promować makaron w sposób zaskakujący, ograniczony jedynie wyobraźnią Uczestnika, a motyw makaronu powinien stanowić przewodni, dominujący punkt/temat pracy konkursowej.

Utwór zostanie zaaranżowany i wykonany przez Artystów Centrum Sztuki Wokalnej w Rzeszowie, z towarzyszeniem Orkiestry Festiwalowej podczas XX Międzynarodowego Festiwalu Piosenki „Carpathia Festival” – Rzeszów 2024, w Filharmonii Podkarpackiej.

Jeśli lubisz komponować - zapraszamy do udziału! Więcej informacji znajduje się w regulaminie i na stronie www.carpathia.rzeszow.pl ,

Na zgłoszenia czekamy tylko do 31 maja 2024r!

Organizatorem XX Międzynarodowego Festiwalu Piosenki „Carpathia Festival” – Rzeszów 2024 jest:

• Fundacja Wspierania Kultury i Sztuki CARPATHIA

• Nasze Miasto,
  • Kurier Rzeszowski,
  • Radio Centrum

Partnerem festiwalu jest Województwo Podkarpackie. Podkarpackie – Przestrzeń Otwarta

Współfinansowano ze środków ZAW STOART.

„Carpathia Festival” wspiera Podkarpackie Hospicjum dla dzieci