Finaliści tegorocznego, międzynarodowego festiwalu Carpathia Festival 2022

Sylwetki uczestników XVIII edycji Międzynarodowego Festiwalu Piosenki „Carpathia Festival”...

Carpathia 2022

Image
Weronika Bochat-Piotrowska - wokalistka i aktorka oraz pedagog. Absolwentka Akademii Teatralnej im. Aleksandra Zelwerowicza w Warszawie na specjalizacji: aktorstwo teatru muzycznego. Ma 30 lat i pochodzi z Solca Kujawskiego.
Od 14 roku życia jest związana z Teatrem Muzycznym ROMA. Zagrała w takich przedstawieniach takich jak: „Upiór w operze”, „Les Miserables”, „Mamma Mia”, „5 ostatnich lat”, „Aladyn Jr.” oraz „Alicja w krainie Czarów”, a także w spektaklach „Piloci” oraz „Aida”, w których śpiewała w zespole wokalnym.
Image
Malwina Ciesielska ma 17 lat i urodziła się w Łodzi. Artystyczną przygodę rozpoczęła w wieku 6 lat wstępując do Dziecięco-Młodzieżowego Zespołu Pieśni i Tańca „Koderki” w Łowiczu i od tego czasu rozwija swe pasje muzyczne i wokalne. Ukończyła szkołę muzyczną I stopnia w klasie fortepianu. Uczy się śpiewu, jest laureatką ogólnopolskich oraz międzynarodowych festiwali muzycznych. W listopadzie 2021 roku ukazał się jej debiutancki singiel pod tytułem ,,Nowe”, a w lutym 2022 roku wraz z grupą Voice Office Malwina wydała piosenkę pod tytułem ,,Kochaj”.
Image
Andre' Curmi ma 32 lata i pochodzi z Malty. Jego pasją jest śpiew.
Andre’ od 11 lat uczy się śpiewu i interpretacji piosenek w VocalBooth Studios - szkole muzycznej w Santa Venera na Malcie. Wielokrotnie koncertował z jej Zespołami Wokalnymi i uczestniczył w warsztatach wokalnych organizowanych przez VocalBooth Studios w Londynie. Jego wokalne umiejętności potwierdzają certyfikaty londyńskiego Trinity College, uzyskane po egzaminach Pop&Rock (do poziomu 5), które zdał z wyróżnieniem.
Image
Khrystyna Dutchak ma 23 lata i pochodzi ze Lwowa. Kiedy miała 6 lat, rozpoczęła naukę w studiu wokalnym i wkrótce zaczęła występować na festiwalach.
W 2017 roku zdobyła Grand Prix na Międzynarodowym Festiwalu „Pisenny Spas” w Żytomierzu i wystąpiła w rozgrzewce koncertów zespołu „Bracia” w Katowicach i Krakowie. Obecnie realizuje wiele własnych projektów we Lwowie. Khrystyna śpiewa również w zespole coverowym „Art Ist” oraz w duecie wokalno-saksofonowym „Kvitka Project”.
Image
Kamil Franczak - FRANKY. Wokalista, aktor i autor tekstów. Artysta Teatru Rozrywki w Chorzowie, z którym współpracuje od 2011 roku, grając główne role we flagowych produkcjach musicalowych. FRANKY jest również konferansjerem i prezenterem telewizyjnym.
Tworzy i nagrywa własne kompozycje oraz pisze teksty dla innych artystów, m.in. dla RH+, czy Karoliny Leszko. Ponadto zdobył Grand Prix Festiwalu Al Legro – Tribute to Szpilman 2013, Grand Prix Festiwalu Piosenki i Ballady Filmowej (Toruń 2018) oraz Grand Prix Grechuta Festival (Świnoujście 2018).
Image
Szymon Grzybacz i Gabriela Grzybacz są rodzeństwem z Podwilka - wioski w Beskidzie Żywieckim. Gabriela, 19-letnia wokalistka, przed szerszą publicznością zadebiutowała latem 2019 roku, występując z Polską Orkiestrą Muzyki Filmowej. Obecnie jest uczennicą szkoły muzycznej na kierunku wokalistyka jazzowa.
Szymon, jej starszy brat, ma 24 lata i na co dzień pracuje jako trener wokalny oraz reżyser dźwięku. Prowadzi w górach swoje studio nagraniowe, w którym powstają jego autorskie single. W 2019 roku zadebiutował w koncertach muzyki filmowej, występując na jednej scenie m.in z Beatą Kozidrak, Justyną Steczkowską, czy Kasią Cerekwicką.
Image
29-letni autor muzyki i tekstów z Krakowa. Z wykształcenia psychodietetyk i magister filozofii. Od 10 lat pracuje artystycznie. W 2013 roku został laureatem programu telewizyjnego „Must Be The Music - Tylko Muzyka”. W 2016 roku wystąpił na koncercie podczas ŚÐM. W 2017 roku jego autorskie piosenki pojawiły się w kinowym filmie „Po prostu przyjaźń”. Od 2018 roku pracuje nad solowym albumem. W 2021 roku wziął udział w maltańskiej edycji programu „X Factor”, dochodząc do etapu six chair challenge. Mieszka w Warszawie, w piosenkach opowiada o swoim życiu, zmaganiu z depresją. Inspiruje się życiem bliskich mu osób ubierając słowa we wpadające w ucho melodie.
Image
Baddie to nowy projekt Pauliny Kut – wokalistki zespołu dollZ. Pierwszą artystyczną odsłoną był singel nagrany z zespołem Żywiołak pt. „Dziady”. Tydzień później wraz z utworem „Stonoga” narodziła się Baddie. Baddie jest projektem elektronicznym w wyjątkowym anturażu, ale cały czas psychodelicznym.
Paulinę poznaliśmy w alternatywnym projekcie dollZ, którtórego trampoliną w karierze był program „X-Factor”. W 2017 roku zespół wydał album pt. „Sz…Sz…Sz…”, na którym znalazł się hit z czołówki serialu telewizyjnego „Złomowisko” pt. „Diament Mój”.
Image
Karolina Lizer ma 25 lat i pochodzi z miejscowości Stręgielek. W Warszawie ukończyła Państwową Szkołę Muzyczną I stopnia im. Juliusza Zarębskiego w klasie fortepianu Marii Marchut-Koffman, Państwową Ogólnokształcącą Eksperymentalną Zintegrowaną Szkołę Muzyczną II stopnia oraz Państwową Szkołę Muzyczną II stopnia im. Józefa Elsnera w klasie klawesynu Lilianny Stawarz. Od 2020 roku jest uczennica PSM II ST. im. Fryderyka Chopina w Warszawie w klasie Wokalistyka Estradowa Agnieszki Lipskiej. W 2012 roku ukazał się jej debiutancki album pt. „Lśniąca. Łąkowe historie…” z autorskimi utworami.
Image
Jakub Rajman & Anastazja Nowak, oboje z Poznania, na scenie spełniają się od najmłodszych lat – Anastazja w wieku 6 lat została zwyciężczynią „Mini Szansy na Sukces” (2009 rok), a Kuba w wieku 8 lat zadebiutował na deskach Teatru Wielkiego w Poznaniu, w pierwszoplanowej roli Alojzego Bąbla, w spektaklu „Akademia Pana Kleksa” w 2012 r. Dziś Anastazja współpracuje z zespołem Joanna Dudkowska Band oraz z Apostolatem Jezusa i Maryi, a Kuba jest aktorem, tancerzem i wokalistą Teatru Muzycznego Adria w Koszalinie.
Oboje komponują, piszą teksty i stawiają pierwsze kroki w produkcji muzyki.
Image
Karina Zayets ma 16 lat i pochodzi z Kijowa. Uczęszcza do Kijowskiego Gimnazjum Języków Orientalnych nr 1, w którym uczy się języka chińskiego. Gra na pianinie oraz na domrze - ukraińskim instrumencie ludowym.
Karina jest finalistką konkursu „The Voice Child” i reprezentowała Ukrainę na międzynarodowych konkursach w Rydze (Łotwa), Wilnie (Litwa) i Berlinie (Niemcy). W dwóch ostatnich latach zdobyła I miejsca na festiwalach: The Great Festival, Star Waves 2021 i Song Patterns. W tym roku udział w Surmach Zvytyagi przyniósł jej nagrodę Grand Prix.
Image
Marcin Zawora ma 20 lat i pochodzi z Pustkowa koło Dębicy. Pierwsze artystyczne doświadczenia zdobywał już jako 3-latek, śpiewając w regionalnym Zespole Pieśni i Tańca „Wisłoczanie”. Rok temu, mając na koncie setki napisanych utworów, wydał debiutancki singiel „Samoloty”.
Na festiwalu „Tylko Polska Piosenka VI” z Januszem Radkiem zdobył nagrodę Grand Prix. Niedługo potem wydał kolejny singiel „Pierwszy śnieg”.
Wśród jego osiągnieć jest także Grand Prix 28. konkursu „Śpiewaj razem z nami” i występ w koncercie „Niebo z moich stron” podczas Carpathia Festival 2018.
Image
Maria-Solomija Zhekalo ma 23 lata i pochodzi z Kałusza, miasta w Ukrainie. W 2014 roku po raz pierwszy przyjechała do Polski na koncerty organizowane przez Fundację na rzecz Dzieci i Młodzieży - Piastun z Opola. Do udziału w projektach wokalnych fundacji była zapraszana cyklicznie aż do roku 2019.
Studiowałą język polski na Uniwersytecie Opolskim, który ukończyła w roku 2020.
Na Międzynarodowym Festiwalu Piosenki „Carpathia Festiwal” – Rzeszów 2022 wykona piosenkę „Na Dobro”, którą napisała dla niej Oksana Lisowska.